Σχετικά με την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο

FacebookTwitterGoogle+Share

Συνυπογράφηκε από την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού και τους εστιάτορες η νέα ΣΣΕ στην εστίαση ως αποτέλεσμα της πίεσης του Συνδικάτου μας, άλλων κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων σε όλη την Ελλάδα για συλλογική ρύθμιση των δικαιωμάτων μας, σε έναν κλάδο που αριθμεί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Ο πανηγυρικός τόνος του προεδρείου της Ομοσπονδίας  δεν μπορεί να κρύψει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Η ΣΣΕ παραμένει πίσω από τις σημερινές μας ανάγκες για ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών πάνω από τον πληθωρισμό, 7ωρο- 5θημερο- 35ωρο, ξεπάγωμα τριετιών.

Πιο συγκεκριμένα,

  • Η αύξηση 5,5% από 1η Ιούνη του 2023 και 5% τον Ιούνη του 2024 στους μισθούς όλων των ειδικοτήτων, φτάνει στο ύψος των μισθών του 2011, 12 χρόνια πριν δηλαδή. Ούτε αναπληρώνει τις απώλειες που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, ούτε δίνει ανακούφιση στην ενεργειακή φτώχεια, την ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό. Στην πραγματικότητα, εξανεμίζεται πριν καν δοθεί.

Μάλιστα, ως κατηγορία στο μισθολογικό πίνακα παραμένει το «γενικών καθηκόντων» με βασικό μισθό στο ύψος του κατώτατου και η απαρχαιωμένη κατηγοριοποίηση  των καταστημάτων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αλλαγές που έχουν επέλθει στον κλάδο. Εύλογα είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται στον τρόπο αμοιβής των εργαζομένων που δουλεύουν σε επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες ανήκουν και στις δυο κατηγορίες.

  • Προβλέπεται η δουλειά την 6η μέρα, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των εργοδοτών, την στιγμή που οι εργαζόμενοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, σε μεγάλα cetering και αλυσίδες εστίασης μέσα από τα σωματεία μας, το Συνδικάτο μας, δίνουμε καθημερινό αγώνα για την τήρηση της 5θήμερης και 40ωρης εργασίας.

Η πρόβλεψη για επιπρόσθετη αμοιβή κατά 20% όταν η εργασία ξεπερνά τις 48 ώρες τη βδομάδα, σημαίνει αποδοχή της δουλειάς 7 στα 7 που οδηγεί στην εξάντληση του ανθρώπινου οργανισμού, στα εργατικά εγκλήματα που η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις ονομάζουν «ατυχήματα». Σημαίνει αποδοχή της ζούγκλας, επιστροφή στο μεσαίωνα και μάλιστα με την υπογραφή των συνδικαλιστών της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας.

Αλήθεια, αν τα 10ωρα, 12ωρα, τα 6ήμερα και τα 7ήμερα επιβάλλονται από την εργοδοσία όσο δεν προβλέπονται από τη ΣΣΕ, τι έχει να γίνει από εδώ και στο εξής;

Πόσες ώρες, πόσες μέρες σερί χωρίς ξεκούραση μπορεί ο διανομέας, ο μάγειρας, ο λαντζέρης, ο σερβιτόρος να δουλεύει;

Πόσους ακόμα συνάδελφους μας θα θρηνήσουμε, πόσοι ακόμα θα σακατευτούμε στο βωμό της  κερδοφορίας των επιχειρηματιών του κλάδου;

  • Πολύ περισσότερο αυτή τη σεζόν που είναι ήδη εφιαλτική για τους εργαζόμενους λόγω των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού, για όλους τους παραπάνω λόγους.

Ας προβληματιστούμε, όμως, για ένα ακόμη λόγο.

Γιατί για μια ακόμη φορά, η όποια διαπραγμάτευση με το συλλογικό φορέα ενός τμήματος των εργοδοτών στην εστίαση έγινε κρυφά από τους εργαζόμενους;

Η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας δεν άκουσε τις προσπάθειες δεκάδων σωματείων, κλαδικών και επιχειρησιακών πανελλαδικά για συντονισμό, επεξεργασία σχεδίου ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και διεκδίκηση με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, προσπάθεια στην οποία πρωτοστάτησε το Συνδικάτο μας στην Αττική, που έχει ξεκινήσει από το Μάρτη του 2022.

Δεν άκουσε τους εργαζόμενους στην εστίαση στην Αττική που με μπροστάρη το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού πραγματοποιήσαμε 24ωρη απεργία  το καλοκαίρι του 2022, όταν βγήκε η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας που επέτρεπε την 6ημερη δουλειά, και συνόδευε την κήρυξη της σύμβασης  ως υποχρεωτική, εντάσσοντας σε αυτήν τις απαιτήσεις των μεγαλοεστιατόρων,  των αλυσίδων εστίασης, της ΓΣΕΒΕΕ.

Καμία συλλογική συζήτηση δεν οργανώθηκε με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας,  ώστε οι εργαζόμενοι να πούμε γνώμη για τους όρους αμοιβής και εργασίας μας, να αποφασίσουμε πως θα διεκδικήσουμε την κατοχύρωση δικαιωμάτων και την κατάκτηση νέων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι δεν έχουμε δοκιμάσει τη δύναμη μας. Με οργάνωση στο Συνδικάτο μας, στα επιχειρησιακά σωματεία εκεί που υπάρχουν, με τη δημιουργία νέων σωματείων και με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες, δυναμώνουμε τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και διεκδικούμε:

  • Τήρηση του 5θημερου- 8ωρου – 40ωρου με δύο συνεχόμενα ρεπό.
  • Ξεπάγωμα των τριετιών.
  • Κανένας ανειδίκευτος εργαζόμενος κάτω από τα 850 ευρώ!  Αναπροσαρμογή με βάση τον πληθωρισμό.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ